Over CLARK

Het is de afkorting van Claudia Arkesteijn. Eigenaresse en oprichtster van CLARK fermentation. Tijdens de studie voeding en dietetiek werd de interesse voor gezonde voeding aangewakkerd. En wat is er gezonder dan gefermenteerde voeding?! Wat begon als hobby werd al snel een missie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de geweldige smaken en gezondheidsvoordelen van fermenteren. Met dit doel werd CLARK fermentation in 2017 opgericht.

Gezondheidsvoordelen 

Niet alleen de unieke smaken en het fermentatieproces zijn ontzettend fascinerend. Fermenteren zorgt namelijk ook voor geweldige gezondheidsvoordelen!  Als diëtist ben ik hier natuurlijk ook in geïnteresseerd. Ben je net zo geïnteresseerd als ik? Lees dan snel verder!

Bacteriosapiëns

Mensen zijn eigenlijk bacteriosapiëns. Dit betekent dat we niet zonder bacteriën kunnen leven. We zijn in essentie door bacteriën aangedreven organismen. Het microbioom van de menselijke darm bevat meer dan 1.000 soorten bacteriën!

 

Darmgezondheid

Nog belangrijker: je darm wordt ook wel het tweede brein genoemd. Het is verbonden met de hersenen door de nervus vagus. Beide 'hersenen' regelen de hartslag, spraak en ander gedrag. Dus je ziet, het is erg belangrijk om de darmbacteriën blij te houden omdat ze niet alleen zorgen voor ons fysieke welzijn, maar ook voor het mentale en emotionele welzijn. Maar hoe houd je ze gelukkig? Nou ja, heel gemakkelijk, ze houden van hetzelfde als wij mensen, namelijk, GOED VOEDSEL!

Goede bacteriën

Het eten van voedingsmiddelen die deze nuttige bacteriën bevatten, kan de darmbacteriën ondersteunen bij hun werk: opname van voedingsstoffen, vitamine-synthese, afbraak van eiwitten, alkalisatie van de pH, herstel van de darmhomeostase en versterking van de immuniteit.

Gefermenteerd voedsel is een rijke bron van probiotica, dat zijn de goede bacteriën waarover ik zojuist heb verteld. Wanneer we dit voorverteerde gefermenteerde voedsel consumeren, hoeven onze darmen minder werk te verrichten.

CLARK fermentation Ichange.jpeg

Verse tempeh

Verse tempeh is niet vergelijkbaar met de tempeh uit de supermarkt. De geur, structuur en smaak is niet in woorden uit te leggen. Dat moet je zelf ervaren! De Rhizopus schimmel verteerd de bonen gedeeltelijk en bind ze aan elkaar met een zacht wit dekentje. Dit geeft de tempeh extra eiwitten, vezels maar ook vitaminen.

Onze tempeh is gemaakt van andere bonen dan sojabonen, en heeft daardoor van zichzelf al meer smaak. Daardoor is het een marinade niet eens nodig!

 

Levende kombucha

Een superfris bubbelend drankje vol levende bacteriën, vitaminen, mineralen, organische zuren en antioxidanten. 

 

 

Raw vegan kimchi

Niet voor niks HET nationale gerecht van Korea. Umami, spicy, complexe smaken en ontzettend gezond. Boordevol levende bacteriën, vezels, vitaminen, mineralen. Ook de kimchi is ongepasteuriseerd!