top of page

De kracht van gefermenteerde producten

De reden dat ik tijdens mijn studies gefermenteerde producten ben gaan maken is dat ze ontzettend heilzaam zijn voor de gezondheid. Ze zitten namelijk boordevol goede bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora. Deze bacteriën ontstaan door het proces van fermentatie. Dit is een heel natuurlijk proces waarbij een bacteriecultuur bepaalde stoffen omzet en afbreekt. Dit gebeurt doordat deze bacteriën onder invloed van vocht en warmte groeien, waarbij ze enzymen produceren. Ook eten de bacteriën alle aanwezige suikers in het product op, waarbij ze zuren vormen, zoals alcohol of melkzuur. Gefermenteerde producten bederven daardoor minder snel en zijn veel minder aantrekkelijk voor ziekteverwekkende bacteriën.

Gefermenteerde producten bevatten veel probiotica

Door het proces van fermentatie bevatten gefermenteerde producten een hoog gehalte aan probiotica. Dit is een term die veel mensen al kennen, want je kunt probiotica ook gewoon in de vorm van een supplement kopen in de winkel. Probiotica slikken is heel goed voor je weerstand doordat het je darmflora in balans brengt. Maar als jij er niet van houdt om supplementen te slikken dan kun je natuurlijk ook een paar keer per week gefermenteerde producten eten. Deze zijn namelijk ook ontzettend rijk aan probiotica, en dragen dus bij aan een gezonde darmflora, en daarmee aan een goed werkend immuunsysteem. Zelf produceer ik alleen plantaardige producten door middel van fermentatie, omdat ik ervan overtuigd ben dat plantaardige voeding veel gezonder is ten opzichte van voeding van dierlijke afkomst. De kimchi die ik maak is zelfs volledig veganistisch. Als je last hebt van gezondheidsklachten dan doe je er goed aan (grotendeels) over te stappen op plantaardige voeding en meerdere keren per week gefermenteerde producten te eten. Zo geef je namelijk je gezondheid een boost, puur doordat je de darmflora terug in balans brengt en daardoor je immuunsysteem beter functioneert. 

Schermafbeelding 2020-08-24 om 17.40.11.

Zelf gefermenteerde producten maken

Heb je nu altijd al eens willen proberen om zelf gefermenteerde producten te maken? Dan kun je in mijn webshop de benodigdheden daarvoor kopen. Ik verkoop daar een tempeh starter, zogeheten scoby’s waarmee je kombucha kunt maken, en zelfs complete kombucha startpakketten. Daar zit alles in wat je nodig hebt om zelf kombucha te maken, inclusief een uitgebreide omschrijving. De scoby’s die je geleverd krijgt komen uiteraard van eigen kweek, en zijn van uiterst goede kwaliteit. Liever kant en klare kombucha kopen? Kijk dan op de pagina ‘verkooppunten’. Daar vind je namelijk alle locaties waar je intussen mijn gefermenteerde producten al kunt kopen. 

bottom of page