top of page

Waarom zijn plantaardige producten zo gezond?

Voor een optimale gezondheid is het belangrijk dat je de zuurgraad van je lichaam in de gaten houdt. Al je weefsels en vloeistoffen hebben een bepaalde zuurgraad, en als deze juist is dan ben je doorgaans gezond en in balans. Wat je eet heeft een hele grote invloed op de zuurgraad van je lichaam. Plantaardige voeding heeft namelijk een basisch effect, terwijl dierlijke voeding (soms zelfs heel sterk) verzurend werkt. Een verzuurd lijf ligt vaak ten grondslag aan allerlei kwalen, zoals chronische pijn, acne, overgewicht, maar ook een gebrek aan energie en onvermogen om je te concentreren. Als jij het gevoel hebt dat je gezondheid wel een duwtje in de rug kan gebruiken dan zou je wat meer plantaardige producten kunnen gaan nuttigen. Deze zullen de zuurgraad van je lichaam verlagen, waardoor diverse klachten en kwalen kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. 

De kracht van gefermenteerde, plantaardige producten

Als je nog een stapje extra wilt zetten in het boosten van je gezondheid, dan zou je een aantal keer per week gefermenteerde, plantaardige producten kunnen eten. Gefermenteerde producten zijn namelijk heel erg rijk aan probiotica, welke bijdragen aan een gezonde darmflora. Ze zeggen niet voor niets dat je darmen je tweede brein zijn. De basis van je gezondheid ligt namelijk voor een groot deel in je darmen of, om preciezer te zijn, in je darmflora. Als deze in balans is wordt namelijk verhinderd dat schadelijke stoffen je lichaam via je darmen binnendringen, en wordt voeding bovendien beter verteerd. Plantaardige producten zijn heel erg rijk aan voedingsstoffen, maar hoe uitgebreider je darmflora is, hoe meer je daarvan profiteert. Voedingsstoffen worden namelijk beter opgenomen als je darmflora in balans is. 

Spliterwt boekweit tempeh CLARK.jpeg

Het fermenteren van plantaardige producten

Al tijdens mijn studie begon ik me het proces van fermentatie eigen te maken. Ik begon heel klein, maar had al gauw genoeg gefermenteerde, plantaardige producten om mijn familie en vrienden ervan te voorzien. Na een groot evenement waar ik een enorme lading tempeh voor heb gemaakt begon het echt te lopen, en inmiddels produceer ik op grotere schaal kombucha, sojavrije tempeh en kimchi. Dit alles wordt in eigen beheer bereid, met veel liefde en de nodige aandacht. Door deze heel gerichte aanpak kan ik de hoge kwaliteit van al mijn producten garanderen, en heb ik inmiddels al diverse verkooppunten. Ook zijn alle producten verkrijgbaar in grootverpakkingen voor bijvoorbeeld de horeca, winkels en cateraars. Op die manier voorzie ik steeds meer mensen van super gezonde plantaardige producten boordevol probiotica.

bottom of page